Bonsai Diensten

Mijn diensten zijn de volgende :

  Loofbomen

Fujikawa Kouka-en 21.jpg

  1. Snoeien van het loof tot het silhouet van de bonsai.

2. Verpotten

3. Eventueel bedraden ter correctie van de loofetages.

4. Bemesting schema

Het terugsnoeien van het loof gebeurt wanneer de eerste groei is afgehard en is, meestal rond eind Mei begin Juni. Daarna gaat de boom een 2e groei maken en deze kan dan ook gesnoeid worden wanneer deze afgehard is.

Het verpotten gebeurt in begin van de lente (Maart) voor dat de knoppen beginnen te zwellen.

Het bedraden gebeurt ook in de lente juist voor dat de knoppen beginnen zwellen of in de herfst wanneer de blaadjes beginnen te verkleuren.

Het bemesting schema is per individuele boom opgesteld naar gelang de staat van de bonsai.

Coniferen

  • Dennen

Fujikawa Kouka-en 106

1. Snoeien/plukken van de kaarsen

2. Verpotten

3. Bedraden en vormen

4. Bemesting schema

Het tijdstip voor het plukken of snoeien van de kaarsen is voor elk type den verschillend.

 *Bij multi-flush dennen zoals de Zwarte Den gebeurt dit naargelang de grootte van de bonsai en de resterende tijd die over is tot de winterslaap om nieuwe kaarsen te ontwikkelen. Grote bomen gaat men sneller snoeien dan de kleine shohin bonsai. Dit gebeurt meestal in Juni voor de grotere bomen. Dit kan alleen als er kleinere kaarsen in de buurt liggen om de energie in die kleine kaarsen of knoppen te steken.

* Bij single -flush short needle dennen  zoals de Mugo, Sylvestris gaan we de kaarsen plukken wanneer deze beginnen uit het silhouet van de loof etages te groeien. Men gaat deze dan terug plukken tot de gewenste lengte . Dit kan alleen als er kleinere kaarsen in de buurt liggen om de energie in die kleine kaarsen of knoppen te steken.

*Bij single-flush long needle dennen zoals de Japanse witte den gaan we de kaarsen snoeien wanneer deze afgehard zijn en de velletje die de naalden vast hielden ,los komen. Dit omdat anders al de overgebleven energie naar de rest van de naalden gaat en deze daarom langer worden.

Het verpotten gebeurt eind Februari , begin Maart. Dennen kan men iets sneller verpotten dan loofbomen maar men moet ze wel beschermen tegen de vrieskou en de wind. Een koude serre of een warmte mat is zeker nodig.

Het bedraden gebeurt het beste in de lente voor dat de kaarsen groeien of na het afharden van de naalden. Tijdens de wintermaanden is het niet aangeraden om te bedraden omdat de achtergebleven scheurtjes moeilijk genezen en de boom moeilijk kan recupereren waardoor er gemakkelijker takken kunnen afsterven.

  • Juniperus 

Fujikawa Kouka-en 82

1.Snoeien

2.Verpotten

3.Bedraden en Vormen

4. Bemesting schema

Het terugsnoeien van de uitschieters zorgt ervoor dat de vertakking van de juniperus gaat verbeteren . Dit gebeurt wanneer deze een bepaalde lengte hebben bereikt zodat deze de boom niet meer verzwakken wanneer we die gaan snoeien. (Juli-Augustus)

De kracht van een Juniperus zit in het loof en niet in de wortels zoals bij een den.

Het verpotten gebeurt in de vroege lente wanneer de temperatuur al ietsje hoger is. Dit gebeurt meestal in Maart . De boom moet wel voorbereid zijn voor de verpotting, dit wil zeggen dat er genoeg loof aanwezig  moet zijn om er voor te zorgen dat de boom het zal overleven. Na een verpotting mag er dan ook geen stilering gebeuren of een snoeibeurt!

Het bedraden kan het best in de vroege lente of het einde van de zomer. Zeker voor zware buigingen omdat er tijdens de late lente en zomer de groei gebeurt en daardoor veel water wordt getransporteerd waardoor de xylem en de cambium van de takken gemakkelijk van elkaar kunnen scheiden . Wanneer we gaan bedraden en vormen in begin van de herfst dan moet je de bonsai tijdens de winter beschermen tegen de vrieskou.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close